理学论坛第一百一十二次学术活动通知(李治林报告)
发布时间: 2017-06-16   浏览次数: 16

报告题目:Modeling, Analysis, & Simulations of Free Boundary/Moving Interface Problems
报告人李治林 教授
报告人单位:North Carolina State University, USA
时间:2017年6月19日14:00-15:00
地点:教2-502室
主办单位:理学院、科研院
报告内容:Free boundary/moving interface problems are challenging both theoretically and numerically. In this general talk, I will introduce some application examples and corresponding differential equations models. The applications include Stefan problems of unstable crystal growth, drop spreading, and multi-phase flows. Then I will give a brief review of numerical methods for solving those challenging problems, particularly Cartesian grid methods such as Peskin's Immersed Boundary (IB) method, the Immersed Interface Method (IIM), Augmented IIM, and Immersed finite element method (IFEM) developed by myself.Another major component in solving free boundary/moving interface problems is how to evolve the interface. In our approach, both the front tracking and the level set methods are used. The level set method is simple and robust and can handle topological changes for any dimensions. I am going to discuss some issues about how to combine the level set method with IIM to achieve high order accuracy.
报告人简介:李治林博士,美国北卡罗莱纳州立大学数学系教授。1982年在南京师范大学获得学士及硕士学位(1989)后进入美国华盛顿大学(西雅图)攻读博士学位,1994年获得博士学位。自1994年至1996年,在加州大学洛杉矶分校任CAM/Hedrick助理教授,1996年至1997年在密西西比州立大学任助理教授,1997年至2001年在北卡莱罗纳州立大学任助理教授,2002年至2005年被聘为副教授,2006年至今为北卡莱罗纳州立大学教授,是江苏省首批特聘教授。李治林教授的研究领域包括:数值分析和科学计算,含有自由界面和移动界面的偏微分方程数值方法研究,不规则区域问题求解,有限差分方法及有限元方法研究,计算流体力学,生物流体力学及其应用。李治林教授创造性地提出浸入界面法(IIM)、浸入有限元法(IFEM)以及快速浸入界面法(AIIM)等一系列有效求解涉及含有奇异源项、不连续的物理参数及不规则区域上、自由边界、移动界面等问题的偏微分方程的数值方法,并有效模拟了许多计算流体力学方面的问题。先后发表学术论文125余篇,2006年出版了题为“浸入界面法:数值求解含有界面以及在不规则区域上的偏微分方程”的专著。他发表的“The Immersed Interface Method for Elliptic Equations with Discontinuous Coefficients and Singular Sources”一文是美国工业与数学学会(SIAM)被下载最多的文章之一,另一篇文章获得了2008ACM最佳论文奖,论文引用率排名第七,其开创性的工作引发了大量的后继工作。